مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور، با توجه به وضعیت کنونی، بیان میکند که در تامین نهادههای دامی هیچ مشکلی وجود ندارد. او به این نکته اشاره میکند که کاهش جمعیت دامی، به هم خوردن تعادل ترکیب گله و حتی حذف گلههای مولد، یک هشدار جدی است.
آقای افشین صدر دادرس اظهار میکند که از بهمن ماه پارسال، شرایط در بازارگاه تغییر کرده و برای واردکنندگان و تولیدکنندگان فضای رقابتی ایجاد شده است. این ایجاد فضای رقابتی به کاهش قیمتهای نهادههای وارداتی منجر شده و برخی اقلام حتی زیر قیمت مصوب نیز فروخته میشوند.
وی ادامه میدهد و تاکید میکند که در تامین نهادههای دامی داخلی مثل علوفههای خشبی، کنجالهها، ذرت و جوی داخلی نیز هیچ مشکلی وجود ندارد و قیمت آنها توسط عرضه و تقاضا در بازار تعیین میشود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور از اهمیت جمعیت دام سبک در حال حاضر یاد میکند و به گزارشهای مرکز آمار اشاره میکند که تعداد دام سبک در تابستان گذشته نسبت به بهار گذشته 8 میلیون راس کاهش یافته است.
وی توضیح میدهد که در دام سبک، تقسیم بندی سنی گلهها باید به برههای زیر 5 ماه (نر و ماده)، برههای 5 ماه تا یک سال (نر و ماده) و دامهای بالغ نر و ماده اعمال شود. اما متاسفانه این ترکیب بهم خورده است و انتقال به رده سنی بعدی به خوبی انجام نشده و حتی تعداد مادههای بالغ نیز کاهش یافته است.
آقای صدر دادرس به اهمیت کاهش جمعیت دامی و بهم خوردن ترکیب گله تأکید میکند و اظهار میکند که کاهش جمعیت دامی منجر به کشتار این دامها شده است. این کشتار ناشی از افزایش هزینههای تولید، کمبود نقدینگی و تغییرات در شرایط بازار است که ناشی از تمرکز بر واردات گوشت ایجاد شده است. وی همچنین افزوده است که زیرساخت تولید گوشت در دامهای سنگین و سبک و گلههای مولد بسیار حیاتی است و حذف این گلهها باعث کاهش تولید برهها و گوسالههای لاغر میشود و قیمت آنها را افزایش میدهد.
آخرین نکتهای که او به آن اشاره میکند، این است که تا زمانی که تولید و نگهداری گلههای مولد به تدریج رونق پیدا نکند و جمعیت دامهای پای پروار افزایش نیابد، قیمت گوشت همچنان در حال افزایش خواهد بود. بنابراین، اگر مسئولان واقعاً به کاهش قیمت گوشت از طریق تولید داخلی علاقه دارند، باید سیاستهایی اتخاذ کنند که از یک سو مشوق به بازگشت سرمایهگذارانی که از این صنعت خارج شدهاند باشد و از سوی دیگر تولید و پرورش گلههای مولد را تشویق کند. این تحقق تنها از طریق احیای بازار داخلی و تشویق به صادرات دام و گوشت تولید داخلی ممکن است.